Participatie

Bent u op zoek naar een adviseur die u helpt bij het opzetten en uitvoeren van het participatietraject (ook wel omgevingsdialoog genoemd) 

in uw project of uw omgevingsvergunningaanvraag? 

Als projectleider heb ik diverse participatietrajecten opgezet en uitgevoerd. 

Ik help u daar graag mee.

 

Omgevingswet

Met de invoering van de omgevingswet voor de deur, werken al veel gemeenten ‘in de geest’ van de toekomstige omgevingswet. Bij het indienen van een omgevingsvergunningaanvraag, krijgt de initiatiefnemer te maken met de aanvraagvereiste Participatie. Wat is participatie?

 

Participatie betekent ‘actieve deelname’. Het is afgeleid van de Latijnse woorden ‘pars en cipere’. De omgevingswet zegt hierover: ‘het in vroegtijdig stadium betrekken van belanghebbenden bij het proces van besluitvorming over een project of activiteit’. Belanghebbenden zijn burgers, vertegenwoordigers van bedrijven, professionals van maatschappelijke organisaties en bestuurders van overheden.

Werkwijze

Als adviseur kan ik u begeleiden in het gehele proces. Inhoudelijk blijft u zelf verantwoordelijk.

Mijn doel is om samen met u, als opdrachtgever, te komen tot een zo optimaal en breed gedragen initiatief te komen.

Na een eerste telefonisch contact en informatie-uitwisseling, maak ik een eerste globale inschatting van werkzaamheden, en brengt een offerte uit.

Na opdrachtverlening, beginnen we met een gezamenlijk startoverleg. Dit startoverleg neemt afhankelijk van de grootte van het project ongeveer 2 uur in beslag. We inventariseren hierin gezamenlijk onder andere de omvang van het project, de consequenties voor de omgeving en wat we op willen halen met participatie.

Op basis van dit startoverleg maak ik een plan van aanpak. Indien nodig komt er een aangepaste offerte. Het plan van aanpak bespreken we en passen we waar nodig aan.

Na akkoord van u als de opdrachtgever volgt de uitvoering van het plan van aanpak. Onderdelen hieruit kunnen zijn:

  • maken van een stakeholdersanalyse (wie zijn de belanghebbenden, en hoe groot is hun belang in het project?)
  • informeren van belanghebbenden. Dit kan zowel fysiek als online.
  • ophalen van input bij belanghebbenden. Ook dit kan zowel fysiek als online.
  • Terugkoppeling input en dit bespreken met initiatiefnemer. Mogelijk past de initiatiefnemer op basis van de verkregen input zijn project aan. En volgt er opnieuw een overleg met belanghebbenden.

Tot slot verwerk ik het doorlopen traject in een participatie notitie. Deze notitie kan de initiatiefnemer toevoegen aan zijn omgevingsvergunningaanvraag.

Een participatietraject is maatwerk, aarzel dus niet om uw wensen kenbaar te maken.

Kosten

Neem contact met mij op voor een offerte.